Οι 1000 και 1 Ημέρες


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Και να λοιπόν που όλη η Ελλάδα βρέθηκε να συζητά για τις 100 ημέρες της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Βέβαια, δεν είναι ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ, και των πολιτών, αυτή η συζήτηση, αλλά του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με τόλμη θα μπορούσαμε να πούμε, έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα, μάλιστα βραχυπρόθεσμο, 100 ημέρες στην πολιτική μπορεί να μοιάζουν αιώνες, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αλλάξουν τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες αιώνων. Όμως, κατάφερε να εγκλωβιστεί στο ίδιο του το πολιτικό και επικοινωνιακό επιχείρημα. Αυτή είναι άλλωστε η γοητεία της πολιτικής, το επιχείρημα, μπορεί να ερμηνεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι δεν σε εξυπηρετούν πάντα.
Αυτό συνέβη και με την Κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου στην τούρλα της προεκλογικής περιόδου χρησιμοποίησε το κλασικό πολιτικό μοτίβο των 100 ημερών για να μπορέσει να μεγιστοποιήσει την εκλογική του δύναμη. Το πέτυχε, τώρα όμως έρχεται αντιμέτωπος με αυτή την προεκλογική επιτυχία, η οποία αξιολογείτε ως μετεκλογική πρακτική.
Την καλύτερη προσέγγιση στο σχήμα των 100 ημερών την είχε κάνει μέσα από το βιβλίο του «Ε Πρόεδρε» ο Μίμης Ανδρουλάκης. Έγραψε ότι το σχήμα είναι καθαρά ψυχολογικό και συμβολικό, σε επίπεδο realpolitic δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ............
Ελλάδα με μία κίνηση του χεριού, ούτε με 5 νομοσχέδια, όπως είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και με 10, μην πω και με 100. Ο Ανδρουλάκης είχε προειδοποιήσει τον Παπανδρέου να μην πέσει στην παγίδα των 100 ημερών, μάλιστα χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Kennedy που στις 100 ημέρες είχε προσθέσει ένα μηδενικό και τις έκανε 1000.
Δεν τον άκουσε όμως ο Παπανδρέου, και οι 100 ημέρες τελείωσαν.
Οι μισοί μιλούν για φούσκα και οι άλλοι μισοί για επανάσταση. Τι ισχύει; Τίποτε από τα δύο. Αν μπορούσαμε να δούμε ρεαλιστικά τα πολιτικά επιχειρήματα, θα ξέραμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν μιλούσε για αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας, δεν το εννοούσε με τον τρόπο που θέλαμε να το αντιληφθούμε, ηθελημένα ή αθέλητα εμείς. Αλλάζει η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική σε 100 ημέρες; Νομίζω δεν χρειάζεται να απαντήσουμε καν σε αυτό.
Το είπε όμως, δεσμεύτηκε ο ίδιος και ζήτησε να αξιολογηθεί. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά των πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ; Η πίεση, η βιασύνη, η έλλειψη στρατηγική σχεδιασμού και η έλλειψη συντονισμού. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν προσπαθούν, ότι δεν θέλουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν, μέχρι να αποδείξουν βέβαια το ενάντιο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως έπεσε στην παγίδα των 100 ημερών, και για να βγει θα πρέπει να σπαταλήσει πολύ από το προσωπικό του κεφάλαιο. Άλλωστε η Ελλάδα χρειάζεται 1000 και 1 ημέρες για να αλλάξει, αλλά δεν το είπε και δυστυχώς τώρα πρέπει να πείσει για το αυτονόητο.