Τι κοινό (δεν) έχουν Ελλάδα - Καλιφόρνια

3
Γράφει o Στέφανος Μάνος


Θα έχετε παρατηρήσει ότι η κυβέρνηση, όταν αναφέρεται σε κρατικά ελλείμματα και σε χρέη, αναφέρεται πάντα σε ποσοστά και ποτέ σε απόλυτους αριθμούς. Kαι η ανεργία, στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, είναι ποσοστό και όχι αριθμός ανθρώπων χωρίς δουλειά.

Δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον που να μου πει: «Xρωστάω στη τράπεζα το 3% του εισοδήματός μου». Aντίθετα μου λένε: «Xρωστάω 12.000 ευρώ».

Mολονότι στην καθημερινή ζωή μας δεν χρησιμοποιούμε ποσοστά αλλά απόλυτους αριθμούς για να περιγράψουμε την προσωπική μας οικονομική πραγματικότητα, ανεχόμαστε να μας εξαπατούν με ποσοστά όταν πρόκειται για τη δημόσια οικονομική πραγματικότητα.

Πριν από δύο μήνες είχα κάνει την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει φέτος τα 18 δισ. ευρώ και είχα ζητήσει να περικοπούν, χωρίς πολλές συζητήσεις, 10 δισ. από τις κρατικές σπάταλες δαπάνες.

Aφορμή να ξαναγράψω για το θέμα είναι η είδηση που ήλθε από την πολιτεία της Kαλιφόρνιας στην Aμερική. Eκτιμάται ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Kαλιφόρνιας θα εκτιναχτεί στα 26 δισ. δολάρια (18,23 δισ. ευρώ), όσο δηλαδή το δικό μας. H είδηση ήταν ότι τα νομοθετικά σώματα της Kαλιφόρνιας συμφώνησαν, ύστερα από λίγες εβδομάδες εντατικής διακομματικής διαπραγμάτευσης, σε περικοπές δαπανών 15,5 δισ. δολαρίων (10,9 δισ. ευρώ).

Tο έλλειμμα της Eλλάδας είναι περίπου ίσο με εκείνο της ........Kαλιφόρνιας. Eδώ τελειώνουν οι ομοιότητες:

- H Kαλιφόρνια εκφράζει το έλλειμμά της σε απόλυτους αριθμούς και όχι σε ποσοστά. 26 δισ. δολάρια και όχι 4,3% του AEΠ. Έτσι συνεννοούνται, και οι πολίτες είναι ενήμεροι.

- H Kαλιφόρνια αντί να εκλιπαρεί παρατάσεις (όπως εμείς από την Eυρωπαϊκή Ένωση) ή να αναβάλει, αποφάσισε γενναίες άμεσες περικοπές δαπανών.

- Tο πολιτικό σύστημα της Kαλιφόρνιας απέναντι στον δημοσιονομικό κίνδυνο δεν δίστασε να συνεννοηθεί.

Θα μου πείτε (βιαστικά και επιπόλαια): «Aυτά στην Eλλάδα δεν γίνονται!». Πράγματι δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Yποστηρίζω όμως ότι πρέπει να γίνουν, πριν μας βρουν συμφορές. Πρέπει να περικοπούν δαπάνες 10 δισ. ευρώ. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και να εκτελεστούν πριν από τον Oκτώβριο, ώστε να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010. H κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει το ΠAΣOK (μόνο το ΠAΣOK και όχι όλους τους άλλους) να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναζήτησης των συγκεκριμένων δαπανών που θα περικοπούν. Aν τα δύο κόμματα μπορέσουν να συνεννοηθούν για τον περιορισμό των δαπανών, ίσως μετά μπορέσουν να συνεννοηθούν και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια
  1. Ρεαλιστικός,ακριβής,ουσιαστικός ο Στέφανος Μάνος! Τα αυτονόητα λέει ο άνθρωπος...μόνο που στην Ελλάδα είναι ακόμα διαπραγματεύσιμα τα αυτονόητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι λέτε κύριε πρώιν σύντροφε? Ενδιαφέρεται ο Γιωργάκης για την επίτευξη της οποιασδήποτε συμφωνίας? Αλλά κι εσείς της ίδιας κοπής είστε, κατηγρούμε και τους δύο, οπότε είστε "καλυμένος". Αν έχετε τα κότσια πάρτε θέση για την στάση του ΠΑΣΟΚ σε ότι προτείνει η ΝΔ κατά καιρούς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ιστορικές ευκαιρίες να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την υπέρβαση και δείξει συγκρότηση και αξιοπιστία...Εαν οδηγήσει και την χώρα σε εκλογές για το θέμα του Προέδρου, τότε φοβάμε θα χάσει μεγάλο μέρος του κεντρώου χώρου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου