Ο Ομπάμα σχεδιάζει "αποδυνάμωση" της SEC

Η κυβέρνηση Obama προετοιμάζεται να "αφαιρέσει" σειρά αρμοδιότητες από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και να τις "δώσει" στη Fed.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αρμόδια επιτροπή που έχει σχηματιστεί για την αναμόρφωση των αρχών ελέγχου των ΗΠΑ έχει καταθέσει πρόταση, η εποπτεία μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων να "περάσει" στη Fed και να μην είναι πλέον αρμοδιότητα της SEC. Άλλωστε η SEC έχει δει το γόητρό της να πλήττεται από την κρίση, καθώς αρκετοί την κατηγορούν τόσο ότι δεν είδε τα προβλήματα των τραπεζών έγκαιρα όσο και ότι δεν ήταν ικανή να ελέγξει σκάνδαλα όπως αυτό της πυραμίδας του Bernard Madoff. Η κυβέρνηση Ομπάμα σπεύδει λοιπόν να εκμεταλλευτεί αυτό το αρνητικό κλίμα και να μεταφέρει αρμοδιότητες ενός δημόσιου φορέα σε έναν ιδιωτικό όπως είναι η Fed (βλέπε εδώ και εδώ).Την ίδια στιγμή η SEC δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στις...... επιτροπές που καταθέτουν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του συστήματος επόπτευσης στις ΗΠΑ, με την επικεφαλής της κ. Mary Schapiro να μην έχει διστάσει να εκφράσει και δημόσια την αντίδρασή της γι' αυτή την "απουσία". "Θα ήταν ένα τεράστιο, ολέθριο λάθος", υποστηρίζει ο κ. Stanley Sporkin, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής και πρώην κορυφαίο στέλεχος της SEC. "Ό,τι και να έχει κάνει ή να μην έχει κάνει η SEC, εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό προστάτη [sic] των επενδυτών".Ο υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, σε συνεργασία με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του κ. Obama, κ. Lawrence Summers, επιβλέπει την όλη διαδικασία αναμόρφωσης των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ. Ο κ. Geithner έχει τονίσει στο παρελθόν: "Θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές αλλαγές στη διάρθρωση των αρμόδιων αρχών. Θα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες, πιθανώς κάποιες επιτροπές να συγχωνευθούν".
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC) ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930, μετά από το κραχ του 1929 και τη βαθιά οικονομική κρίση που ακολούθησε. Η κρίση οδήγησε στην αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις κεφαλαιαγορές και στην ανάγκη δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου και μιας επιτροπής που θα εξασφάλιζε την εφαρμογή των νέων διατάξεων που θα ψηφίζονταν.
Η κύρια αποστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είναι η προστασία των επενδυτών και η εξασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών στην κεφαλαιαγορά. Οι νόμοι και οι κανόνες της κεφαλαιαγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται την απλή αρχή ότι κάθε συναλλασσόμενος, είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την επένδυση την οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει.