Συμφωνία με τη MAGNA για την εξαγορά της Opel

Ένα αποφασιστικό βήμα για τη διάσωση της Opel έγινε την περασμένη νύχτα στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στην εξαγορά τ΅ης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από την MAGNA.

Περίπου έξι ώρες διήρκεσε η κρίσιμη για το μέλλον της Opel συνεδρίαση στην καγκελαρία. εκπρόσωποι της General Motors και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Κατά τις 2.15 τοπική ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι επετεύχθη συμφωνία εξαγοράς της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από την αυστροκαναδική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων.

Iκανοποιημένος από την εξέλιξη ο Πέερ Στάινμπρουκ«Η Opel έχει μέλλον. Οι εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τις δουλειές τους. υπάρχει προοπτική για χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Για τον λόγο αυτόν είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων», δήλωσε σήμερα τα ξημερώματα ο κ. Στάινμπρουκ.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη ......

χορήγηση δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το δάνειο αυτό θα ενταχθεί σε ένα 5ετές πλαίσιο εγγυήσεων προς τη MAGNA, η οποία με τη σειρά της δεσμεύεται να διατηρήσει και τις τέσσερις μονάδες παραγωγής στη Γερμανία. Συμφωνήθηκε επίσης κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη ανάληψη της Opel από τη MAGNA να ανατεθεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σε εταιρεία καταπιστευτικής διαχείρισης.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η συμφωνία με την General Motors, που προβλέπει την συμμετοχή της MAGNA και των ρώσων εταίρων της ως κύριων μετόχων στην Opel.


Διαφορετική ήταν η προσέγγιση του Κ.Τ. τσου ΓκούτενμπεργκΜια συμφωνία που δεν θα είχε κανένα αντίκρισμα χωρίς την ευλογία και τα χρήματα του γερμανικού Δημοσίου. Ήταν λοιπόν απαραίτητη η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη με δεδομένο ότι τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενεμπεργκ φλέρταραν με τη λύση της πτώχευσης της Opel, η οποία θα διασφάλιζε πιθανότατα τη διάσωση ενός τμήματος της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Θα ήθελα να πω ότι ήταν διαφορετικές οι δικές μου προσωπικές εκτιμήσεις των κινδύνων κατά τη δύσκολη αυτή διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης. Πρόκειται για σύνθετες διαδικασίες, στη διάρκεια των οποίων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο υποθέσεις και προγνώσεις», δήλωσε μετά την κρίσιμη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας.

Βολφ: «Θα διατηρήσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής»



Η Magna θα διατηρήσει τα εργοστάσια της OpelΤελικά ο κ. τσου Γκούτενμπεργκ δεν κατάφερε να «περάσει» τις απόψεις του και συναίνεσε. Η συμφωνία επετεύχθη με τον πρόεδρο της MAGNA, Ζίγκφριντ Βολφ, να δεσμεύεται για το μέλλον των εργοστασίων της Opel. «Θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά», είπε, «ότι θα διατηρήσουμε όλες τις μονάδες παραγωγής».


Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι αποφεύχθηκε η καταστροφή για τους 25 χιλιάδες εργαζομένους στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα προχωρήσει σύντομα σε κατάργηση θέσεων εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Opel
DW