Στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων το επίδομα θέρμανσης για τα άτομα με αναπηρία.

Δελτίο τύπου

Στα τέλη του Γενάρη με τον Ν 3749 ψηφίστηκε η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο δόθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία. Σύμφωνα με τον νόμο για αυτό το έτσι και αλλιώς ψιχίο επιδόματος δικαιούχοι ήταν άτομα με αναπηρία συνταξιούχοι του ΟΓΑ, συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, άνεργοι, έμεσα ασφαλισμένοι και νεφροπαθείς που λαμβάνουν το διατροφικό επίδομα. Ως γνωστό το ύψος αυτού του επιδόματος το οποίο δόθηκε άπαξ κυμάνθηκε από 100 έως 200 ευρώ.
Ως δικαιολογία ....
για τον περιορισμό των δικαιούχων είχε προβληθεί τότε από την κυβέρνηση ότι το επίδομα δίνεται στους πιο φτωχούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ωστόσο ένα μήνα αργότερα, με κυβερνητική κατεύθυνση αρχικά στην νομαρχία Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια στην Νομαρχία της Αθήνας το επίδομα καταβλήθηκε σε όλους ανεξαιρέτως που επιδοτούνται από επιδόματα πρόνοιας. Μάλιστα στην Νομαρχία της Αθήνας υπήρξαν χιλιάδες δικαιούχοι που εισέπραξαν το επίδομα και από την Πρόνοια και από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, εφόσον δεν ζητήθηκε καν ούτε η υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.
Γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση αλλά και οι συγκεκριμένοι νομάρχες στο όνομα των πολιτικών και ιδιαίτερα των προεκλογικών αναγκών χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία ως πολιτική και εκλογική τους πελατεία. Τον Σεπτέμβριο ο νομάρχης Αθηνών δήλωνε σε όλους τους τόνους πως η νομαρχία δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια να μεταφέρει τους μαθητές με αναπηρία στα σχολεία τους, ενώ τώρα βρέθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ για να καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα. Μετά από αυτή την εξέλιξη οφείλει άμεσα η κυβέρνηση ως το ελάχιστο ψήγμα κοινωνικής δικαιοσύνης να καταβάλλει το επίδομα θέρμανσης σε όλα τα άτομα με αναπηρία σε ολόκληρη την χώρα. Επισημαίνουμε πως εντελώς συμπτωματικά στις δύο νομαρχίες που καταβλήθηκε το επίδομα θέρμανσης διαμένει η φερόμενη και κρατικοδίετη ηγεσία των αναπήρων. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ασυνέπεια και η αναξιοπιστία του κράτους που ψηφίζει νόμους χωρίς να τους εφαρμόζει. Αυτό όμως που θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα ως μοχλό για την άσκηση των προεκλογικών της αναγκών και μάλιστα σε βάρος μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας που βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση εξ αιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.
Αθήνα 06/05/2009
Με εκτίμηση
Παρέμβαση αναπήρων πολιτών
Επικοινωνία
Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος 210 77.15.719, 6972.324.423
Σκορδίλης Σπυρίδων 210 95.33.575, 6974.581.781
e-mail: info@panap.gr
Web site http://WWW.panap.gr