Με τη ματιά του Σκηνοθέτη.Che - Parts One & Two


Είναι απ' τις ταινίες που καλό είναι να αφήνεις κάποιο χρόνο να περάσει πριν κάτσεις να γράψεις γι' αυτές. Εξάλλου, αν λάβουμε υπόψη το θέμα, τον σκηνοθέτη, αλλά και το γεγονός οτι η ταινία "δίνεται" σε 2 μέρη, αλλά δεν είναι 2 ταινίες, νομίζω πως χρειαζόμουν να αφήσω κάποιο διάστημα προτού γράφω αυτο το review.

Κατ'αρχάς να πω πως πολύ έξυπνα η ταινία χωρίστηκε σε 2 μέρη, αφενός για να μην κουράσει τους θεατές (και να αποφευχθούν λούμπες στυλ Grindhouse) και αφετέρου γιατί, αν και στην ουσία πρόκειται για μία ταινία, απευθύνεται σε - εν δυνάμει - διαφορετικά target group. Μπερδευτήκατε; Κακώς, εδώ μιλάμε για Steven Soderbergh...


Eίναι περίεργο... τραίνο αυτός ο σκηνοθέτης. Κάθε ταινία του και ένα διαφορετικό "σύμπαν", και το Che δεν - θα μπορούσε φυσικά να - αποτελεί εξαίρεση.
Δεν είναι ο Soderbrgh άνθρωπος που θα σκηνοθετήσει βιογραφία-αγιογραφία, αλλά ούτε και κάποιος που δεν έχει επίγνωση του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνεται (και τι αυτό συμβολίζει - ακόμη και σήμερα - σε πολλούς)

Ας περάσουμε, όμως, στα της ταινίας. Η ταινία βλέπετε πολύ ευχάριστα, με το Part One να έχει το μερίδιο της δράσης (η ανατροπή του καθεστώτος στην Κούβα από Fidel Castro και Che), δοσμένο με γρήγορους ρυθμούς, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του ηγέτη δίπλα στον ηγέτη και αφήνοντας στο Part Two να παρουσιάσει σε πιο αργούς ρυθμούς την - σε πολλούς, είμαι σίγουρος - άγνωστη συνέχεια της ζωής του Che (και της - ως έναν βαθμό - τραγικότητάς του ως ήρωα).

Κατά έναν περίεργο - αλλά κλασσικά Soderbergh-ικο - τρόπο λοιπόν, το......
Part One αναφέρεται σε αυτό που οι περισότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για Che Guevara, αλλά το Part Two είναι - νομίζω - η ιστορία που θέλει να μας πει ο σκηνοθέτης. Όπως μόνο αυτός ξέρει να το κάνει τόσο καλά, ισορροπεί με μαεστρία μεταξύ του "εμπορικού" (Part One) και... πιο ψαγμένου (Part Two). Μόνο που εδώ το κάνει μέσα στην ίδια κινηματογραφική πρόταση... ο άτιμος!

H ταινία επωφελείται πάρα πολύ από την επιλογή της ισπανικής ως βασικής γλώσσας και έχει την τύχη να έχει έναν καταπληκτικό πρωταγωνιστή, που όσο cliche και αν ακούγεται, δίνει το performance της ζωής του. Η ταινία κινείται και περιστρέφεται γύρω από την ερμηνεία του Benicio del Toro και αυτός αποδεικνύεται αντάξιος των περιστάσεων - ειδικά στο πιο "δύσκολο" και βαρύ Part Two.

Το Part One είναι αρκετό για όσους θέλουν απλά μια εικόνα του πως η προσωπικότητα του Che χαρακτήρισε και χαρακτηρίστηκε από την επανάσταση στην Κούβα. Το Part Two είναι μόνο για όσους θέλουν να έχουν μια συνολική εικόνα της ζωής (και του τέλους) του Che..

All in all, άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρόταση από τον Steven Soderbergh, που ακόμα και όταν καταπιάνεται με υλικό που άλλους θα τρόμαζε, αυτός καταφέρνει να το φέρει στα δικά του μέτρα και να μας παρουσιάσει το δικό του σκηνοθετικό όραμα. Μη χάσετε το Part One, αλλά σκεφτείτε το καλά πριν μπείτε για το Part Two - η πιο εμπορική πλευρά του Soderbergh είναι για όλους, όχι όμως και η πιο καλλιτεχνική...

Σκηνο-θέτης
Visit My Blog: skino-thetis