Η Κόρη της Καλύμνου στο σπίτι της μετά από 13 χρόνια

0
Γράφει ο Χανιώτης

Με την ευκαιρία της τοποθέτησης της Κόρης της Καλύμνου ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο τι συνέβη έως την τοποθέτηση του στο μουσείο Καλύμνου.

Διαβάζουμε στο Εθνος της 1-12-2008……
Αμανάτι... έμεινε η λεγόμενη Κόρη της Καλύμνου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεμένη και αμπαλαρισμένη.
Αναμένει νέες διαταγές, που να επιτρέπουν τη μεταφορά της στο Μουσείο της Καλύμνου, το οποίο, με τη σειρά του, την αναμένει ώστε να γίνουν τα εγκαίνια. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι από τους τοπικούς βουλευτές έχουν διαφορετική άποψη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: η λεγόμενη Κόρη της Καλύμνου, το μεγάλο χάλκινο άγαλμα που είχε ανασυρθεί από δίχτυα ψαράδων στο Αιγαίο, κοντά στην Κάλυμνο, επρόκειτο να μεταφερθεί στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα, σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, που......
πήγε να την παραλάβει, την κατέβασε από το βάθρο της, τη συσκεύασε ασφαλώς και ήταν έτοιμη να τη μεταφέρει, όταν ήρθε η εντολή του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ να μη γίνει η μεταφορά.
Τι είχε συμβεί; Όχι, το άγαλμα δεν θα μείνει στο ΕΑΜ (αν και θα έπρεπε). Όμως, ένας από τους «γαλάζιους» βουλευτές του νομού, όπως μαθαίνουμε παρασκηνιακά, είδε ότι θα έπαιρνε «πόντους» αντίπαλός του.
Έτσι, ζήτησε να αναβληθεί η μεταφορά, ώσπου να... οργανωθεί. Για να δούμε πόσο θα μείνει η Κόρη πλαγιασμένη και δεμένη ώσπου να πάει στην Κάλυμνο και να λάμψει με την ομορφιά της...
Στις 3-12-2008 πάλι το Έθνος γράφει
Ύστερα από 13 χρόνων ξενιτιά, η Κυρά της Καλύμνου, το χάλκινο άγαλμα που είχε βρεθεί στον βυθό του Αιγαίου έξω απ την Κάλυμνο, θα μεταφερθεί αύριο, με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλούς μεταφοράς, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη.

Η μεταφορά του αγάλματος θα γίνει με το πλοίο «Διαγόρας» από το λιμάνι του Πειραιά και αναμένεται να φτάσει στην Κάλυμνο το πρωί της Παρασκευής.
Η επίσημη παρουσίαση του αγάλματος θα γίνει από τον υπουργό Πολιτισμού τον Ιανουάριο, παράλληλα με τα εγκαίνια του υπό ολοκλήρωση μουσείου, το οποίο κατασκευάσθηκε μετά την ανεύρεσή του, για να το στεγάσει.
Η Κυρά της Καλύμνου, την οποία είχε ανελκύσει το 1995 κατά λάθος με τα δίχτυα του Καλύμνιος ψαράς και την είχε παραδώσει στο υπουργείο Πολιτισμού, παίρνοντας ένα σοβαρό ποσό ως αμοιβή, ήταν ένα άγαλμα που υπέστη μακροχρόνια συντήρηση. Η σημασία του οδήγησε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να διεκδικήσει ανεπιτυχώς την παραμονή του στις συλλογές του.
Στις 19/3 πάλι το Έθνος έγραφε……
Η «ψαριά» μιας μηχανότρατας έφερε στην επιφάνεια ένα αρχαιολογικό εύρημα που βρισκόταν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σε βάθος περίπου 70 μέτρων, στο Αιγαίο.
Πρόκειται για τμήμα μεγάλου αγάλματος και συγκεκριμένα για χάλκινο κορμό με άνω άκρα θωρακοφόρου άνδρα, ύψους περίπου 1,60 μ., το οποίο «ψάρεψε» χτες τα ξημερώματα η μηχανότρατα «Καπετάν Θέμελης» και το παρέδωσε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου.


Η περίφημη «Κόρη της Καλύμνου» είναι ένα εντυπωσιακό άγαλμα, που είχαν «ψαρέψει» το 1995 δύο Καλύμνιοι ψαράδες και το είχαν παραδώσει στις αρχές συνεχίζοντας μια σπουδαία παράδοση, που είχαν αρχίσει το 1900 Συμιακοί σφουγγαράδες ανασύροντας από αρχαίο ναυάγιο ανοιχτά των Αντικυθήρων πολλούς θησαυρούς, οι οποίοι βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Οι λιμενικοί ενημέρωσαν την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, απ όπου δόθηκαν οδηγίες για τη φύλαξή του, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο νησί συνεργείο συντήρησης και αύριο η προϊσταμένη της Εφορείας, κ. Σίμοση, για να μεταφερθεί το εύρημα στην Αθήνα.


«Είναι βαρύ πράγμα, έχει όστρακα επάνω του, αλλά γενικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ζυγίζει πάνω από 100 κιλά και μοιάζει να είναι μέρος αγάλματος ενός άνδρα που φοράει κάτι σαν χλαμύδα. Το ένα χέρι είναι στην ανάταση, σαν να δείχνει κάτι, ενώ το άλλο χέρι είναι στη μέση του», λέει στο «Εθνος» ο ιδιοκτήτης της μηχανότρατας Μιχάλης Κουφάκης.
Ο έμπειρος Καλύμνιος ναυτικός, μαζί με τον κυβερνήτη του σκάφους Θεολόγο Μούγκρο και άλλους τέσσερις Αιγύπτιους αλιεργάτες τους ξεκίνησαν, προχτές, όπως κάθε βράδυ, για ψάρεμα.
Η 25μετρη μηχανότρατα έπλεε, με μικρή ταχύτητα, ανάμεσα στην Κάλυμνο και στην Κω, κοντά στη νησίδα Νερά, έχοντας ρίξει τον σάκο της.
«Περίπου στις 4.30 τραβήξαμε επάνω και είδαμε ότι υπήρχε κάποιο αντικείμενο. Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν βαρέλι. Ανοίξαμε και είδαμε ότι ήταν ένα άγαλμα. Πρέπει να ήταν σε βάθος 35-40 οργιές. Ειδοποίησα αμέσως τον γιο μου, Θέμελη, και ξεκινήσαμε να γυρίσουμε στην Κάλυμνο. Ο γιος μου ειδοποίησε το λιμεναρχείο και γύρω στις 5 φτάσαμε στο λιμάνι», μας λέει ο καπετάν Μιχάλης.
Το βαρύ άγαλμα κατέβηκε από τη μηχανότρατα «με ένα παλάγκο του σκάφους και φορτώθηκε σε ένα αυτοκίνητο. Όταν έφτασε στο λιμεναρχείο βοήθησαν 6-7 άνθρωποι να το ξεφορτώσουν», μας είπε ο 70χρονος ναυτικός.
Οι άνδρες του Λιμεναρχείου Καλύμνου ενημέρωσαν την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, απ όπου δόθηκαν οδηγίες για τη φύλαξη. Όπως έλεγαν ειδικοί, η συντήρηση αγαλμάτων, που βρέθηκαν στη θάλασσα, είναι μακρόχρονη προκειμένου να αφαλατωθεί και να απομακρυνθούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί.
Όλα αυτά που αφορούν την ανάσυρση του αγάλματος έγιναν το 1995 και αυτές τις μέρες μας μετά πού <λύθηκαν οι διαφορές των γαλάζιων βουλευτών> το υπέροχο άγαλμα ευρίσκεται πλέον στον τόπο του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)