Δυστυχώς .....βουλιάζουμε

2
Παπαθανασίου σήμερα«κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες, εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική»

Σε λίγο θα ακούσουμε και το "Δυστυχώς επτωχεύσαμε"...


Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια
  1. ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ∆εν έχει προσόντα ο Γ. Παπανδρέου...
    «Έχει ανακηρύξει εαυτόν διάδοχο του Κώστα Σημίτη. Εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ.
    Παπανδρέου έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Έχω συνεργαστεί μαζί του,έχει πολλά προτερήματα, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός, ασχέτως αν είναι σήμερα πολύ της μόδας ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω επιπλέον και για λόγους αισθητικούς ότι θα είναι απαράδεκτη εξέλιξη, θα είναι παλινδρόμηση. Επιχείρημα αυτών που προωθούν τον κ. Παπανδρέου είναι ότι τ όνομά του ενώνει.»
    Θ. Πάγκαλος, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    16 Σεπτεμβριου 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/06/2003

    Γ. Παπανδρέου
    Τόσο παρών, αλλά και τόσο απών


    Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε στο «Κάραβελ», όταν ο Γ. Παπανδρέου πήρε το λόγο στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Ένα τέταρτο μιλούσε για τα ελληνοευρωπαϊκά επιτεύγματα της προεδρίας στην Ε.Ε. και για τα ελληνοτουρκικά. Κομματικό το ακροατήριο, περίμενε με αγωνία να ακούσει κάτι και... για τα «ελληνοελληνικά».

    Όμως το Νο 2 στέλεχος των «πράσινων», αφού ιεράρχησε ως βασικά προβλήματα «το φονταμενταλισμό και τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα», τους ευχαρίστησε και κατέβηκε απ' το βήμα...

    Είναι κι αυτή μια τακτική, αποδοτική στην περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος με την «επιλεκτική πολιτική» έχει εδραιωθεί στην κορυφή της δημοφιλίας και θεωρείται φαβορί στην -άτυπη- κούρσα της διαδοχής στο κόμμα του.

    Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για την πολιτική κοσμοθεωρία του;

    *Ότι είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αμερικανοτραφής στις αντιλήψεις, υπέρμαχος της νομιμοποίησης των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών. Σε οποιονδήποτε άλλο έλληνα πολιτικό, οι επιλογές αυτές θα στοίχιζαν σε ψήφους και δημοτικότητα. Όχι όμως και στον υπουργό Εξωτερικών.

    *Από την άλλη, φανατικός της τεχνολογίας, ο Γ. Παπανδρέου δεν διστάζει να βγάλει στο υπουργικό συμβούλιο ένα «λάμπτοπ» στο τραπέζι, ούτε και να κυκλοφορεί, ακόμη και σε συνόδους κορυφής με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, απαθανατίζοντας ηγέτες και ομολόγους του... Με μια σειρά κινήσεων, επιχειρεί να δώσει στίγμα ότι είναι ο αρχηγός του μέλλοντος. Θα είναι τελικά;

    Ο Γ. Παπανδρέου αφήνει όλες τις πρωτοβουλίες στον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι μόνο μια ομαλή διαδοχή διασφαλίζει την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και στην τελευταία τους συνάντηση, προ δύο εβδομάδων στο Μαξίμου, διαβεβαίωσε τον Κ. Σημίτη ότι, όποιες αποφάσεις κι αν πάρει τον Ιούλιο, θα σταθεί δίπλα του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών δεν θεωρεί απαραίτητο να φθείρεται με θέματα επικαιρότητας. Ο τρίτος Παπανδρέου, με συσσωρευμένη εμπειρία δύο πρωθυπουργών (πατέρα και παππού), με 22 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, είναι απαλλαγμένος από το άγχος των «εσωκομματικών κουκιών». Επιπλέον, η αντιπολίτευση του φέρεται με το γάντι, τα διεθνή ΜΜΕ τον συμπαθούν, οι ξένοι ηγέτες τον αναγνωρίζουν. Γιατί να μπλέκεται στα «δύσκολα»; Άλλωστε, το εξάμηνο της προεδρίας τού εξασφάλισε πειστικό άλλοθι απουσίας για 23 ημέρες το μήνα! Όμως και πριν από τον Ιανουάριο έλειπε κατά μέσο όρο 20 από τις 30 ημέρες, στο πλαίσιο διεθνών επαφών του. Το Εκτελεστικό Γραφείο ή η κυβερνητική επιτροπή δεν αποτελούν για το Γιώργο λόγο... προσγείωσής του στην Ελλάδα.

    Απουσία με... ουσία

    Να τι σημειώνουν όσοι κρατούν «απουσιολόγιο»:

    *Έλειπε από την καυτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τον Μάιο του 2001 για το ασφαλιστικό. Γύρισε στη χώρα, αλλά και πάλι δεν πήρε θέση για το ζήτημα που συντάραξε την κυβέρνηση. Όπως ποτέ δεν έχει πάρει θέση για την υγεία ή την ανεργία. Έλειπε σχεδόν απ' όλες τις συνεδριάσεις που είχαν ως αντικείμενο τις δύο αυτές κυβερνητικές «πληγές».

    *Εκτελεστικό Γραφείο, 20 Φεβρουαρίου 2001. Φορτισμένη η συνεδρίαση από τη φράση Πανταγιά, περί «κουρασμένων περιστεριών». «Παλιό» και «νέο» ΠΑΣΟΚ κοντράρεται. Ο Γ. Παπανδρέου λείπει...

    *Συνεδρίαση 4ης Δεκεμβρίου 2001. Το δίλημμα «σκληρό ροκ-μη ροκ» στην πολιτική του διχάζει. Ο υπουργός Εξωτερικών απουσιάζει...

    *Απρίλιος 2002, συζήτηση για τα εθνικά και «γκρίνια» κορυφαίων για το ταξίδι Γιώργου-Τζεμ στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι παρών...

    *Κυβερνητική επιτροπή τον ίδιο μήνα και με το ίδιο αντικείμενο. Ο υπουργός προτιμάει το γυμναστήριο, για λόγους ίασης της ασθένειας του, όπως παραδέχεται εκ των υστέρων απ' τη... Μύκονο.

    *Εκτελεστικό γραφείο 20ής Μαΐου 2003, σκανδαλολογία εν αναμονή των κρίσιμων πρωθυπουργικών αποφάσεων του Ιουλίου.Ο υπουργός είναι στο Παρίσι. Προτιμά μια τηλεοπτική συνέντευξη για να τοποθετηθεί. Και εκεί όμως λέει μόνο το αυτονόητο: «Αν υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης, είναι θέμα της Δικαιοσύνης να αποδοθεί».

    *Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν απ' τις εκλογές έως σήμερα, η ολομέλεια της Βουλής έχει συνεδριάσει 551 φορές, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απευθυνθεί στο σώμα μόνο τις 13 (!), όταν, για παράδειγμα ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει μιλήσει 43 φορές, ο Ν. Χριστοδουλάκης 49 και ο Ευ. Βενιζέλος 52.

    * «Και τι σημαίνουν αυτά;» αναρωτιούνται οι συνεργάτες του. «Όταν το κόμμα πραγματικά τον χρειάστηκε, για να διασφαλίσει την ενότητά του, ήταν εκεί» λένε. Και δεν ήταν λίγες αυτές οι φορές... Υπενθυμίζουν:

    *Λίγες μέρες μετά την κηδεία του Ανδρέα, στο κρίσιμο συνέδριο, υποστήριξε για διάδοχό τον Κ. Σημίτη, κόντρα στη βούληση φίλων και συντρόφων του: «Κράτα τις ισορροπίες με τον Άκη, αφού η εξουσία θα είναι μοιρασμένη» τον συμβούλευαν. Εκείνος όμως έπραξε το εντελώς αντίθετο!

    *Ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Παπαδόπουλος, ήταν οι μόνοι απ' το Εκτελεστικό που στήριξαν την απόφαση του Κ. Σημίτη προ διετίας να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο, σε μια εποχή που η εσωτερική αμφισβήτησή του έθεσε σε κίνδυνο την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    «Προχώρα, πρόεδρε, είναι η μόνη λύση να βγει απ' το αδιέξοδο η κυβέρνηση» του είπε, αψηφώντας και πάλι τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κορυφαίων στελεχών.

    *Ακόμη και στην εξωτερική πολιτική όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου όταν χρειάστηκε, πήρε πάνω του το ρίσκο των αποφάσεών του. Άλλωστε, μόνο ο γιος του ιδρυτή θα μπορούσε να εγκαινιάσει πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία και να μείνει στη θέση του...

    Απών, λοιπόν, από τα «δύσκολα» της διακυβέρνησης ο Γιώργος, ή παρών, αλλά «με τον τρόπο του»; Μόνο η πολιτική ζωή θα απαντήσει. Έχει καιρό.

    Πήρε-πήρε το δακτυλίδι…(δις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου