Φάκελος Ναρκωτικά (33) ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥ ΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΟΥΣ(Μέρος 3ο)

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.


Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΟΥΣ

Μέρος 3ο

Ο τόπος που μεγάλωσε και έζησε:

Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλωσε και ζει σε μεγαλουπόλεις.

Αν γεννήθηκε σε χωριό και από τα πρώτα του παιδικά χρόνια εγκαταστάθηκε σε μεγάλη πόλη, μαζί με την οικογένειά του, μεγαλώνοντας απέκτησε τη νοοτροπία και την κουλτούρα των "περπατημένων" συνομηλίκων του, περνώντας τις ελεύθερες ώρες του σε καφετέριες, μπαρ κ.ά. συναφή καταστήματα, συζητώντας για χρήματα, τρόπο απόκτησής τους, ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, μηχανάκια, γυναίκες, σπάνια για πολιτική και σχεδόν ποτέ για τέχνη, ή άλλες μελλοντικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η ηλικία που άρχισε τα ναρκωτικά:

Κυμαίνεται από τα 14 έως 20 και σπανιότερα σε μεγαλύτερη.

Ο μέσος όρος συμπίπτει με την έναρξη της εφηβείας, ή κατά τη διάρκεια αυτής.

Οι γνώσεις του για τα ναρκωτικά:

Η έναρξη της χρήσης των ναρκωτικών ταυτίζεται με σχετική άγνοια γι' αυτά, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Το μόνο που μπορεί να είχε ακούσει θα ήταν ότι, η λήψη τους θα του έφερνε κάποια ευχαρίστηση και ότι δήθεν θα εύρισκε ανακούφιση από το άγχος, που του δημιουργούσαν τα διάφορα προβλήματα.

Αυτό ισχύει γι' αυτόν που δεν πήρε ποτέ ναρκωτικά για να ικανοποιήσει την περιέργειά του, ή για να αποδείξει ότι είναι άνδρας και μέσα στο κλίμα της εποχής.

Ισχύει για τον ανώριμο, ο οποίος θέλοντας να ακολουθήσει τη μόδα και με την προτροπή των "κολλητών" του, υποδουλώθηκε σ' αυτά, τα οποία τελικά τον κατέκτησαν.

Οι αιτίες που τον ώθησαν στα ναρκωτικά:

Οι αποτυχίες, οι απογοητεύσεις, τα οικονομικά προβλήματα, η περιέργεια, ο μιμητισμός, η προτροπή της παρέας, η μόδα, η αναζήτηση νέων απολαύσεων και τα ψυχολογικά προβλήματα (σχετικά με θανάτους, ασθένειες, διαζύγια γονέων), είναι τα κυριότερα αίτια που τον οδήγησαν στα ναρκωτικά.

Η παρότρυνση του "φίλου", πολλές φορές αποσκοπεί στη δημιουργία νέου πελάτη και εμπόρου ναρκωτικών.

(Του υπόσχεται δωρεάν χορήγηση ναρκωτικών ουσιών, ακόμη και χρημάτων, με την προϋπόθεση ότι θα πουλάει σε άλλους συνήθως απληροφόρητους νέους ναρκωτικά).

Συνήθως σ' εκείνους τους νεαρούς που "παίζουν άνδρες", που δεν διστάζουν σε τίποτα, αλλά ούτε και φοβούνται να τα δοκιμάσουν όλα, γιατί πιστεύουν πως είναι δυνατοί.

Σε πολλές νεανικές συντροφιές (μόνιμων θαμώνων καφετεριών) που απαρτίζονται από κακούς έως μέτριους μαθητές, άνεργους, τεχνίτες ή σπουδαστές κατώτερων και μέσων σχολών δεν θεωρείται κάποιοςn" αν δεν παίρνει τουλάχιστον χαπάκια ή χόρτο (χασίς), για να τη "βρίσκει".

Κατά την αντίληψη της μερίδας αυτής της σημερινής ελληνικής νεολαίας, σε αντίθεση φυσικά με αυτούς που συχνάζουν σε βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα θεωρείται "out" αυτός που δεν "φτιάχνεται" μ' ένα χαπάκι, ή έστω λίγο χασίς.

Η ψυχοπαθητική προσωπικότητά του, η ανωριμότητά του και η υποβόσκουσα ψυχική του ασθένεια, θα συντελέσουν στο να ενδώσει στη δοκιμή του ναρκωτικού, μόνο και μόνο για να αποδείξει στην παρέα ότι δεν είναι ξενέρωτος αλλά άνδρας δυνατός.

Στο μεταξύ, ο παρθένος στη χρήση ναρκωτικών οργανισμός του, θα συνηθίσει το ναρκωτικό, και σταδιακά θα το αναζητάει όλο και περισσότερο.

Ήδη μπαίνει στο στάδιο της εξάρτησης.

Είναι να απορεί κανείς με την ευφυή γι' αυτούς, σαχλή και γελοία αντίληψη ότι:

"Ο νέος σήμερα πρέπει να τα δοκιμάζει όλα, να αποκτήσει προσωπικές εμπειρίες και άποψη για το κάθε τι".

Ακολουθώντας όμως αυτή την υπόδειξη, θα κυριευθεί στη συνέχεια από τα ναρκωτικά, η χρήση των οποίων θα επιφέρει την καταστροφή τόσο αυτού, όσο και της οικογενείας του.

Η πειθώ αυτών των καλοθελητών είναι πραγματικά φοβερή.

Μιλούν, ή καλύτερα διδάσκουν για τα δήθεν καλά αποτελέσματα που θα επιφέρουν στον οργανισμό η χρήση των ναρκωτικών.

Καλλιεργούν την ιδέα ότι για να αποβάλει τα ψυχολογικά προβλήματα και να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα το υποψήφιο θύμα, πρέπει οπωσδήποτε να λάβει το εισιτήριο για την είσοδο στον ολέθριο κόσμο των ναρκωτικών.

Η υλιστική αφθονία, του δημιουργεί κορεσμό, ο οποίος στη συνέχεια θα του προκαλέσει ανία και θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση νέων απολαύσεων.

Αυτή η αιτία είναι αρκετή για να αρχίσει κάποιος τη χρήση ναρκωτικών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, η χρήση ναρκωτικών πλέον, δεν αποτελεί προνόμιο των μέσων οικονομικών τάξεων, αλλά και των ευκατάστατων οικογενειών, με αυξητική μάλιστα τάση.

Σ' όλα τα παραπάνω συντελεί και η σχεδόν ηθελημένα από ορισμένους κύκλους εντύπωση, ότι η χρήση ναρκωτικών ταυτίζεται με κάποια επαναστατικότητα και αποτελεί διαμαρτυρία για τον τρόπο ζωής, ή την άρνηση ακόμα του τρόπου ζωής.

Άρνηση των κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, με την έκφραση αντιεξουσιαστικής τάσης.



Αύριο η συνέχεια .............

Προηγούμενες 20 αναρτήσεις, 21, 22, 23, 24 25,26,27,28,29, 30 31, 32, 33